Terug naar het overzicht

thinking-smiley

Sta eens even stil…

… en bedenk wat je eigenlijk bedoelt met wat je opschrijft, denkt, doet. Dat is wat wij doen bij Opaal. We realiseren ons hoe moeilijk de maatschappij is. In taal, in discussie, in onderwerpen, in politieke ontwikkelingen, in omgang met elkaar, in krantenkoppen, in bijsluiters van medicijnen, in informatie op internet, in…

Toch moet iedereen steeds meer ‘gewoon’ in die maatschappij meedoen. Dat willen we zelf. Dat zegt ook de regering. Er zijn allerlei regelingen waardoor het niet meer vanzelfsprekend is dat mensen ondersteuning krijgen. Ook niet bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Zoals bijvoorbeeld de krant lezen, verzekeringen regelen, keuzes maken over werk, boodschappen doen, dingen betalen. Want als iedereen ‘gewoon’ mee wil doen, moeten er ook geen aparte regels zijn… En we moeten elkaar ook wat sneller helpen! Daar staat de ‘participatie maatschappij’ toch voor?

Maar niet iedereen kan dat allemaal makkelijk ‘zelf regelen’. Dat zijn mensen niet gewend. Of ze willen wel, maar weten niet goed hoe het aan te pakken. Of de weg is moeilijk te vinden. Vooral ook omdat informatie moeilijk is. Wat Opaal dan graag wil, is een vertaalslag maken. We willen moeilijke informatie vertalen in begrijpelijke informatie. Zodat iedereen, ook mensen die moeite hebben met lezen en begrijpen, de informatie snapt. Zodat iedereen met die informatie keuzes kan maken in het leven, dingen zelf kan doen.

  • Nadenken over hoe je met je ondersteuningsplan omgaat? Laat voorbeelden zien met foto’s, echte beelden. (De gesprekskaarten die Opaal met Vilans maakt.)
  • Je weg proberen te vinden in alle nieuwe regelingen rond werk? Speel het kwartetspel ‘Ontdek je weg naar werk’ (Het spel dat Opaal samen met ‘PG werkt samen’ maakte).
  • “Iedereen gaat dood. Dat is niet iets wat je eng hoeft te vinden. Het is heel mooi om er over na te denken wat je wilt dat er gebeurt als je komt te overlijden.” Dat zegt Peter Dibbets. Peter helpt bij de uitvaartverzorging. En hij wil daar graag andere mensen met een beperking over vertellen en voorlichten. Samen met Peter werken we aan het boekje ‘Doodgewoon, je eigen uitvaart regelen.’

 

makkelijk smiley

Zomaar wat onderwerpen waar we ons mee bezig houden. Met veel plezier trouwens en graag samen met de mensen die er iets aan hebben. En dat zijn niet alleen mensen die moeite hebben met lezen en begrijpen. Eigenlijk vindt iedereen begrijpelijke en overzichtelijke informatie prettig! Bij ons zit, na tien jaar Opaal, het ‘eenvoudig’ denken zó in ons doen en laten, dat we zelf heel veel moeite hebben gekregen met ‘moeilijk doen’. Dus zeggen we simpelweg: sta eens even stil en doe niet moeilijk als het makkelijk kan!